Johan Falk, Kodnamn: LISA

Jag och Jerry blev bjudna utav vår gode vän Marcus på bio ikväll på förhandsvisningen av nya Johan Falk. Ska vara ärlig och erkänna att jag inte sett någon utav de fjorton (!!!) föregångarna, men eftersom varje story mer eller mindre är fristående så var det inga problem att hänga med.
Filmen har premiär på SF den 15 Mars.

kodnamn lisa

Frank Wagner ligger och sover med sin familj i lägenheten i Göteborg. Alla deras personliga tillhörigheter är nedpackade i flyttkartonger. Kontraktet till hans livs dröm, bistron vid den franska kusten, ligger på köksbordet tillsammans med ryggsäcken med alla pengar som han sparat ihop under åren som infiltratör åt polisen. Plötsligt bryter en grupp tungt beväpnade män sig in i lägenheten. Frank reagerar snabbt och lyckas fly med sin familj, hem till den ende han nu kan lita på: Johan Falk. Samtidigt som de undrar om det kan vara så illa att den värsta mardrömmen nu är här, att Franks samarbete med polisen till slut avslöjats, så sker ytterligare attacker i Göteborg mot både gangsterledare och poliser.

Källa: SF bio/Wikipedia

Bedömning: Riktigt grym, speciellt för att vara svensk, och den blev aldrig sådär överdriven som det lätt kan bli i typiska kriminalare. Det varvades med humoristiska inslag i den annars väldigt seriösa handlingen vilket gav den många plus i kanten för min del. Verklighetstrogen och man ifrågasatte aldrig agerandet hos skådespelarna.
Det enda jag egentligen har att klaga på var ett par snackiga kärringar några stolar bakom våra. Går man på bio så håller man käften och visar respekt för sin omgivning.

Jerry’s bedömning: Innehåller skådespel som överträffade mina fördomar om Svensk film, ärliga dialoger och bra scener rakt igenom. Riktigt skönt att se en Svensk film som når dessa nivåer utav porträtt av råa relationer, situationer och känslor kring vad som är viktigt för en.
Jag satte mig i stolen och förväntade mig en “vanlig film” – men fick uppleva snygg klippning, riktiga känslor och en hel del skratt.


Handling
: 4/5
Foto: 5/5
Skådespel: 5/5
Musik: 4/5