Rörande lapparna som delades ut till alla killar under Bråvalla:
20140628-144449-53089490.jpg
Här ger Ung Vänster tillbaka för “tipsen” som tjejer alltid får för att “slippa” bli våldtagna.

Min första reaktion som kille va irritation. Jag skulle aldrig kunna ha sex med någon utan att försäkra mig om att hon är med på det. Har till och med hamnat i situationer där jag säkerligen betraktats som oattraktiv för att jag inte varit dominant nog. Jag tar inte för mig om jag inte är helt hundra på att det är okej. Ett nej är alltid ett nej – om man inte kommit överens om annat, dvs att hon vill spela motvillig för att hon tänder på det, men då har man en sådan relation till varandra att man pratat och bestämt det innan.
Man får helt enkelt läsa av varandra.

Tyckte först att det va jävligt fel hur lappen talade till alla killar som om en penis betydde samma sak som en eventuell våldtäktsman. Uttryckte mitt missnöje på Twitter och fick då en hel del kloka svar som gav mig en tankeställare.

För det första så är det precis samma sak som alla tjejer får höra jämt.
“Om du inte vill bli våldtagen så får du inte göra si och så, inte klä dig såhär och bör tänka på det här och det här.”
Har själv aldrig behövt konfronteras med detta, men jag har ju en fyra år yngre syster som kan relatera. Det finns regler för offret när det egentligen ligger hos den som våldtar.
För mig är det här helt självklart, men vi lever i ett samhälle där det tydligen krävs en förändring i sättet att tänka rörande dessa frågor.

Det gick upp för mig att lapparna delades ut för att skapa diskussion, inte för att anklaga alla killar för att vara våldtäktsmän. Med andra ord så lyckades det väldigt bra. Jag blev själv medveten om ett problem som inte varit uppenbart för mig tidigare. Det är svårt för någon som jag att ens tänka mig in i att det finns människor som kan forcera sig på andra sexuellt och därför har jag inte ens tänkt på att mitt sätt att bemöta hela situationen har varit fel.

De flesta är mot våldtäkt. Även våldtäktsmännen själva. Killar förstår inte vart gränserna går. Inte så att alla struntar i ett nej, men de läser kanske inte ens av att en tjej till exempel är för full för att avgöra vad som händer kring henne. Hon vaknar upp och känner i efterhand att det inte alls va okej. Då får hon höra att det är hennes eget fel och att hon får skylla sig själv som blev för full istället för att killen också borde ha tänkt efter hur mycket han hällde i sig så att han faktiskt klarade av att läsa av situationen.

Det är extremt svårt, det där. Situationerna är alltid individuella. Det är i princip omöjligt att avgöra vems fel det är då en våldtäkt kan gå till på så många olika sätt.
Min vän satt i fängelse för att hans ex i efterhand när han gjorde slut med henne på ett dåligt sätt ville hämnas och sätta dit honom. Det är ju också jävligt fel. Hon klagade inte alls när de va ihop, men när han gjorde slut så passade det inte längre.

Det krävs att ämnet diskuteras mer och att alla blir mer medvetna. Därför förstår jag varför lappen delades ut!
Har man pratat mycket om vad som är okej och inte och alla tar sitt ansvar, man som kvinna, så hoppas jag att vi tillsammans kan kämpa för ett samhälle där tjejer kan gå i mörka gränder utan att oroa sig och att män hellre hör sig för en gång extra innan de “tar för sig”.
Låt oss prata prata prata!

Comments are closed.