Posted by on April 15, 2015

Vill uttrycka mig lite rörande kvällens avsnitt av Under Samma Tak. En stor fördom mot homosexuella är nämligen att man på något sätt ska se eller märka av deras läggning.

Det finns homosexuella killar som Andreas där man kan ana det, men i de flesta fall så gör man det inte och personer som Andreas attraheras sällan av killar som är lika honom själv. Därför så tycker jag att det var sjukt tråkigt i kvällens avsnitt att de valde en stereotyp som date istället för att lyfta fram en kille i Andreas smak. Programmet handlar trots allt om att krossa fördomar och det hade känts otroligt roligt om de ansträngt sig för Andreas skull att faktiskt hitta en kille som han åtminstone skulle finna attraktiv. Vi pratade om det mycket i efterhand och jag förstår verkligen att han var besviken. Det hade jag också varit om folk gjort sådana antaganden om mig på grund av förutfattade meningar kring min sexualitet. Har ju varit med om liknande när det kommer till min stil. “Du är ju rockare så du tycker ju om sånt här!” eller till och med “Du har ju smink ibland så då är du ju bög!” för att koppla lite till ämnet. Det finns alltså en grovt missvisande bild kring homosexuella dit folk som inte ens är homo räknas. 

Speciellt äldre tror att alla homosexuella är som Andreas. Det är så långt ifrån sanningen som det går att komma. Precis som heterosexuella människor så dras man oftast till en partner som kompletterar, inte en som är lik en själv – även om det såklart är fördelaktigt om man har lika intressen.

Förstår ni vad jag menar?

Det här avsnittet gjorde alla homosexuella män en otjänst, även om det inte var meningen att bli så. Jag hade velat se en kille som tittarna häpnade över och ifrågasatte: “Men är han veklingen bög? Det märks ju inte! Det syns inte heller!” eftersom de män som Andreas är intresserad utav är just sådana. Alltså i ordets bemärkelse: maskulina män, inte feminina. Då hade man verkligen pulvriserat en extrem fördom!

Däremot så förstår jag att 1. fokusen skulle ligga på Andreas och inte på killen han skulle träffa, och 2. det skulle nog bli svårt att få en sådan kille att ställa upp. De flesta vill inte flagga med sin sexualitet på det sättet, speciellt inte i TV inför hela svenska folket JUST på grund av alla fördomar som finns. Det hade med största säkerhet blivit en jävla uppståndelse kring en sådan person, trots att det är det mest normala i världen. Vi går förbi sådana snubbar på gatan varje dag liksom.

I media så syns bara de homosexuella som har den typen av utstrålning som Andreas har, just för att de är färgstarka och intressanta individer OCH för att man byggt en acceptans kring sådana – men de speglar inte majoriteten av bögar i världen.

Jag har ingenting emot killen som var Andreas date. Träffade honom inte ens, men produktionen borde tänkt efter en gång extra och helt enkelt frågat Andreas om hans preferenser. Resultatet hade kunnat bli något riktigt revolutionerande!

Vill åter igen poängtera att jag INTE har någonting emot bögar om någon idiot tolkar det så. Det finns såklart feminina homosexuella som dras till andra feminina, men det är inte det som är min poäng. Det är extremt viktigt att folk förstår att homosexualitet inte är en stil eller en personlighet – för att homosexuella i framtiden ska slippa vara en grupp och istället få bli sedda som individer med precis lika mycket olika utseenden, personligheter och preferenser som heterosexuella eller vilken människa som helst. Feminint och maskulint har ingenting med könsorgan eller sexualitet att göra här.

“Lika barn” leker inte alltid bäst.

Posted in: Everyday ordinary
 1. Tots Collita
  April 15, 2015

  Satt också och tänkte på det när jag såg programmet. Såg mer ut att de letade en vän än en dejt till Andeas. Visst, känner honom inte eller ens träffat honom, men fick den känslan genom skärmen lite…

 2. Bubblan78
  April 15, 2015

  Seike… Helt underbara ord från en underbar person! Jag kan undra ibland när jag läser saker du skrivit om du verkligen har några dåliga sidor.. Men vet du.. Jag tror inte det

 3. Amanda
  April 15, 2015

  Jag fattar vad du menar! Fördomar finns överallt, t.ex min farsa har sjukt mycket fördomar om alla 🙁

 4. amnda
  April 15, 2015

  så fantastisk bra!!

 5. Lukas Ljungcrantz
  April 15, 2015

  Det är en relativt ny (jag är historiskt-intresserad så ordet “ny” får man tolka som man vill) uppfattning om att könen är av två olika entiteter. Kvinnan är feminin och mannen är maskulin. Det har inte alltid varit så, i och med att kvinnor oftast kopplades till färgen blå (för att lugna ned dem) och männen med färgen rosa (för att det var en maskulin och stark färg).

  När män var tillsammans med män tillfördes samma tankar, att en av männen MÅSTE vara feminin för att kunna balansera den andres maskulinitet. Det är därför folk oftast kan fråga sig själva eller andra; “Jaha vem är “mannan/kvinnan” i det där förhållandet? – angående homosexuella par.

  Dem tankarna finns tyvärr kvar i dagens samhälle, och det var knappt 100 år sedan som homosexualiteten blev betingat som en sjukdom och knappt 50 år sedan den betingningen togs bort. Eftersom att alla människor är olika, oavsett läggning, inräknat personlighet, erfarenheter och sociala kontakter, formas vi alla på olika sätt.

  Med respekt för Andreas hade det kanske varit bra att fråga honom vad han hade för preferenser, i och med att det var just hans dejt. Det är som att fixa ihop mig med någon random person som jag absolut inte kunde tänka mig att vara intresserad av. För att vända lite på situationen kanske det var bra OCH dåligt att en såkallad feminin kille valdes, eftersom att två feminina killar ses som stereotypen och det samtidigt blir svårt att se “jaha vem är “mannen” i det här förhållandet?”. Jag hoppas ni hänger med vad jag menar där. Jag är bisexuell, och jag är tillsammans med en kille, och i vårat förhållande balanserar vi varandra utmärkt. Det är kanske just för att ingen av oss har något emot könsbrytande beteende och försöker att inte dela in folk enligt feminin/maskulin, även om samhället gör det hela tiden. Det är även svårt att diskutera något sådant här utan att nämnda det.

  Poängen med det jag skriver är att dem borde frågat Andreas, och jag hoppas att samhället utvecklas åt rätt håll i den här frågan. Den yngre generationen, vi som växer upp just nu, har chansen att ständigt påverka folk omkring oss med våra tankar och åsikter. Att stå upp för vad vi tror på – det är det viktigaste, och om vi är säkra på våran sak, ja då blir resten det också. Läggningar har inget med kön att göra och det har inget med personligheten att göra heller.

  – Förövrigt – bra skrivet Seike, just för att du vet vad som är rätt!

 6. S.
  April 15, 2015

  Seike, stort tack, du beskrev precis så som jag tänkte igår efter avsnittet. Så mycket fördomar och stereotyper rund homosexualitet… Vi behöver mer prata om det.
  Jag är så glad att det finns unga killar som du, öppna, smarta, omtänksama.
  Jag är en kvinna, nästan 50, men delar åsikter med dej… 😉 Kram-S.

 7. Linda Tenshi
  April 15, 2015

  Bra skrivet, håller helt med dig!

 8. Eva Borglund
  April 17, 2015

  Jätte bra skrivet!Självklart räcker det inte bara att de letar upp en homosexuell kille till Andreas.Det hade varit mycket bra att krossa ytterligare fördomar nä de ändå höll på.Troligen kände nog Svt teamet att de var otroligt vidsynta när när detta program gjordes trots allt.De var som sagt inte helt medvetna om sina egna föredomar.
  Även Lars date blev ju lite tokig då de inte kollat upp riktigt vad som kunde passa.Det räcker ju inte där helle att bara hitta en ledig dam.Det personerna till daterna hade kunnat valts bättre för bägge om man verkligen hade varit intresserad av att de skulle hitta någon partner.Jag undrar hur urvalet gick till? Var det människor som sökt till programmet men som inte blev utvalda ?

 9. Anna
  April 17, 2015

  Kloka ord ! Jag är stolt över dig ! Kram <3

 10. Mikaila
  April 18, 2015

  Håller med dig!!<3