Homosexuella män

Vill uttrycka mig lite rörande kvällens avsnitt av Under Samma Tak. En stor fördom mot homosexuella är nämligen att man på något sätt ska se eller märka av deras läggning.

Det finns homosexuella killar som Andreas där man kan ana det, men i de flesta fall så gör man det inte och personer som Andreas attraheras sällan av killar som är lika honom själv. Därför så tycker jag att det var sjukt tråkigt i kvällens avsnitt att de valde en stereotyp som date istället för att lyfta fram en kille i Andreas smak. Programmet handlar trots allt om att krossa fördomar och det hade känts otroligt roligt om de ansträngt sig för Andreas skull att faktiskt hitta en kille som han åtminstone skulle finna attraktiv. Vi pratade om det mycket i efterhand och jag förstår verkligen att han var besviken. Det hade jag också varit om folk gjort sådana antaganden om mig på grund av förutfattade meningar kring min sexualitet. Har ju varit med om liknande när det kommer till min stil. “Du är ju rockare så du tycker ju om sånt här!” eller till och med “Du har ju smink ibland så då är du ju bög!” för att koppla lite till ämnet. Det finns alltså en grovt missvisande bild kring homosexuella dit folk som inte ens är homo räknas. 

Speciellt äldre tror att alla homosexuella är som Andreas. Det är så långt ifrån sanningen som det går att komma. Precis som heterosexuella människor så dras man oftast till en partner som kompletterar, inte en som är lik en själv – även om det såklart är fördelaktigt om man har lika intressen.

Förstår ni vad jag menar?

Det här avsnittet gjorde alla homosexuella män en otjänst, även om det inte var meningen att bli så. Jag hade velat se en kille som tittarna häpnade över och ifrågasatte: “Men är han veklingen bög? Det märks ju inte! Det syns inte heller!” eftersom de män som Andreas är intresserad utav är just sådana. Alltså i ordets bemärkelse: maskulina män, inte feminina. Då hade man verkligen pulvriserat en extrem fördom!

Däremot så förstår jag att 1. fokusen skulle ligga på Andreas och inte på killen han skulle träffa, och 2. det skulle nog bli svårt att få en sådan kille att ställa upp. De flesta vill inte flagga med sin sexualitet på det sättet, speciellt inte i TV inför hela svenska folket JUST på grund av alla fördomar som finns. Det hade med största säkerhet blivit en jävla uppståndelse kring en sådan person, trots att det är det mest normala i världen. Vi går förbi sådana snubbar på gatan varje dag liksom.

I media så syns bara de homosexuella som har den typen av utstrålning som Andreas har, just för att de är färgstarka och intressanta individer OCH för att man byggt en acceptans kring sådana – men de speglar inte majoriteten av bögar i världen.

Jag har ingenting emot killen som var Andreas date. Träffade honom inte ens, men produktionen borde tänkt efter en gång extra och helt enkelt frågat Andreas om hans preferenser. Resultatet hade kunnat bli något riktigt revolutionerande!

Vill åter igen poängtera att jag INTE har någonting emot bögar om någon idiot tolkar det så. Det finns såklart feminina homosexuella som dras till andra feminina, men det är inte det som är min poäng. Det är extremt viktigt att folk förstår att homosexualitet inte är en stil eller en personlighet – för att homosexuella i framtiden ska slippa vara en grupp och istället få bli sedda som individer med precis lika mycket olika utseenden, personligheter och preferenser som heterosexuella eller vilken människa som helst. Feminint och maskulint har ingenting med könsorgan eller sexualitet att göra här.

“Lika barn” leker inte alltid bäst.